W dzisiejszych czasach coraz częściej chodzimy do restauracji w okresie świątecznym. Spotykamy się tam w gronie rodziny czy przyjaciół i wspólnie przeżywamy ten piękny okres. Korzystają z tego również pracodawcy, organizując przy tym wigilie firmowe. W dzisiejszym wpisie poruszymy właśnie temat odpowiedniego wystroju restauracji na święta. Jak się za to zabrać i jakie akcesoria warto kupić?
Świąteczny stół w restauracji
Tutaj najlepiej zacząć od doboru odpowiedniego obrusu lub bieżnika, który stanowi elegancką dekorację stołu. Jest to podstawa, na której zastawa stołowa będzie prezentowała się wyśmienicie. Idealnie sprawdzą się bieżniki w kolorze czerwonym, złotym, a także zielonym. Dobrą alternatywą dla bieżnika może być też organza, której barwa powinna być o kilka tonów jaśniejsza lub ciemniejsza, niż obrus, albo w odcieniu kontrastującym. Dzięki temu całość dodatków na stole będzie jeszcze efektowniej wyeksponowana.
Na środku stołu nie może też zabraknąć stylowych świec bryłowych na świecznikach ozdobnych, wykonanych ze szkła. Dostępne są w klasycznych kolorach, matowe, z połyskiem, a także metaliczne. Dodatkowo, są ozdobione perełkami, kolią, girlandą, a także świątecznymi i zimowymi wzorami.
Dla zwolenników klasycznego minimalizmu sprawdzą się świeczniki na cienkie świece. Jest to bardzo uniwersalny dodatek, który będzie idealnie pasować zarówno do białych, jak i z kolorowych świec z różnymi zdobieniami. Dodatkowo, takie świeczniki można łatwo ozdobić według własnego uznania, na przykład korzystając z girland perłowych, czy kryształków.
Dla zwolenników niebanalnych rozwiązań, świetnie sprawdzą się świece w kształcie kul. Dostępne są w barwach matowych i z połyskiem. Doskonale prezentują się na podstawkach lub na niewielkich świecznikach.
Szykując zastawę stołową, warto uwzględnić wysokiej jakości podtalerze, które dodadzą nietuzinkowego charakteru całej dekoracji. Przy talerzach nie można zapomnieć o serwetkach świątecznych. Spełnią one funkcję nie tylko praktyczną, ale także dopełnią dekorację stołu. Gładkie, tłoczone, a może w świąteczne wzory lub w kształcie choinki? Wszystkie z nich będą prezentować się zjawiskowo!
Dla każdego coś słodkiego
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z tradycyjnymi wytrawnymi potrawami, ale także z różnymi słodkościami! Jak najlepiej je przechowywać, aby zachowały swoją świeżość, nie zajmowały dużo miejsca, ale też pięknie się prezentowały? Tutaj pojawia się propozycja na nietuzinkowe szklane bomboniery w kształcie choinek. Od teraz świąteczne ciasteczka, czy inne wypieki mogą być zawsze na widoku i pod ręką, gdyż doskonale skomponują się z zastawą stołową, służąc jednocześnie jako element ozdobny.
Oświetlenie restauracji na Święta
Klimat w restauracji idealnie dopełni oświetlenie świąteczne w postaci girland, a także lampek na druciku świetlnym. Sprawdzą się jako ozdoba sama w sobie na stole, na ścianach, czy wzdłuż ramy okien. Takie oświetlenie może być na przykład przypięte do baru czy zwisać z lamp nad stolikami. Oczywiście pamiętajmy, by wszelkie dodatki łączyć z pomysłem, by nie osiągnąć efektu przytłoczenia.
Tak przygotowana restauracja na Święta Bożego Narodzenia zachęci wiele osób do spędzenia w niej czasu. Dodatkowo, nastrojowe oświetlenie i klimat uzyskany przez nietuzinkowe dekoracje z całą pewnością zostanie zapamiętany na długo przez gości. W takim pomieszczeniu można będzie poczuć magię prawdziwych Świąt.