Nieważne, czy jesteś zwolennikiem tego amerykańskiego zwyczaju, czy nie, w restauracji o tym dniu lepiej nie zapomnieć. Halloween, podobnie jak każde Święto, to okazja do zyskania większej liczby klientów, a co za tym idzie większego zarobku. Wystarczy na stronie internetowej, profilu na portalu społecznościowym czy nawet drzwiach restauracji wywiesić informację o zniżce z okazji Halloween czy innych dodatkowych atrakcjach, a przyciągnie to klientów. Trzeba jednak na to restaurację przygotować, stwarzając odpowiedni klimat przy pomocy różnych dekoracji czy strojów dla kelnerów.
Menu na Halloween
Jak wiadomo, w restauracji najważniejsze jest jedzenie. Na Halloween także warto przygotować specjalne menu. Najlepiej oczywiście wykorzystać składniki kojarzące się z jesienią. Świetnym pomysłem na danie główne będzie zupa dyniowa, a na deser ciasto marchewkowe albo coś innego, ułożonego na talerzu w kształt kojarzący się z Halloween. Furorę tego dnia robią na przykład ciastka w kształcie potworków albo… uciętych palców. Przy okazji warto zadbać o pomysłowe nazwy potraw, a także dekoracje talerzy związane z tym szczególnym dniem. Nawet talerze możesz kupić specjalnie na ten dzień – na przykład talerzyki różowe dynie. Natomiast kelnerzy przynoszący klientom zamówione potrawy mogą mieć zamiast tradycyjnych fartuchów dopasowane do tego dnia stroje. Mogą to być na przykład wampirze peleryny, maski, kapelusze wiedźm z bajek czy mroczny makijaż. Takie menu i obsługa dopełnione ciekawymi dekoracjami sprawi, że dzień ten zostanie przez klientów, w tym dzieci, zapamiętany na pewno na długo.
Halloween w restauracji
Halloween kojarzy się raczej dość mrocznie i krwawo – potwory, szkielety i krew. Jednak w restauracji warto stonować trochę wystrój, bo klimat musi sprawiać, by klienci dobrze się czuli i chcieli jak najdłużej zostać. Najważniejszym elementem dekoracyjnym na Halloween są oczywiście dynie. Mogą być mniejsze lub większe. Najlepiej stworzyć z nich ciekawe lampiony poprzez wydrążenie dowolnych kształtów i wstawienie do środka ozdobnych świec. Możesz użyć na przykład czarnej świecy pieńkowej. Lampiony z mniejszych dyni można ustawić na stołach, a duży lampion może witać klientów przed drzwiami albo stać na stoliku w rogu wnętrza czy na barze. Świece to wręcz obowiązek w halloweenowej dekoracji. Warto je umieszczać nie tylko w dyniach, ale też np. w szklanych świecznikach lub bombkach zawieszonych nad stołami. Można zakupić zarówno materiały, z których samodzielnie zrobi się różne dekoracje albo nabyć gotowe dodatki w postaci na przykład pajęczyn, zakrwawionych palców, nietoperzy w postaci np. girlandy, duchów czy wampirzych zębów. Pamiętaj też, że impreza nie może obyć się bez balonów na Halloween, a na ten dzień najlepsze będą balony z napisem Happy Halloween lub Balony Strong Dia de los Muertos z Nadrukiem Pastel Black.
Dekoracje na Halloween
Nie są to drogie gadżety. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić, by klienci się po prostu nadmiernie nie przestraszyli. Dodatkowo dla zbudowania atmosfery Halloween można też włączyć pasującą do tego dnia muzykę. Stoły warto zaś ozdobić w jakichś mrocznych i jesiennych kolorach. Wystarczy odrobina chęci i wyobraźni, by stworzyć coś naprawdę ciekawego i oryginalnego, co zachwyci klientów. Zobacz też kilka innych naszych propozycji dodatków, które można wykorzystać.