Gardenparty to świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną, czy przyjaciółmi. A skoro jest to impreza odbywająca się na łonie natury warto, aby była zorganizowana w stylu eco. Czego będziesz potrzebował do jej zorganizowania? Sprawdź nasze wskazówki dotyczące dekoracji, a także zasad zero waste w kuchni.
Eco klimat – jakie dekoracje na przyjęcie w plenerze?
Gardenparty to świetna okazja, aby pokazać, że temat dbania o środowisko nie jest Ci obcy. Jeśli chcesz, aby było to niezapomniane wydarzenie, potrzebne Ci będą nie tylko sztućce i kubeczki jednorazowe. Równie ważne są dekoracje drewniane.
Przydadzą Ci się m.in.:
- krążki drewna pełniące funkcję podstawek pod świece i naczynia;
- serwetki (do wyboru masz różne kolory i wzory, które dopasujesz do zastawy stołowej i okazji);
- dekoracje stołu wykonane z papieru (w naszej ofercie znajdziesz m.in. papierowe kwiaty peoni, które doskonale sprawdzą się w przypadku plenerowego przyjęcia w stylu retro lub glamour);
- szklane wazony podkreślające naturalne piękno kwiatów.
To tylko kilka przykładów eco dekoracji, które sprawią, że przyjęcie będzie niezapomniane. Jeśli zastanawiasz się, czym kierować się przy ich wyborze zwróć uwagę na okazję, a także styl imprezy (inne elementy dekoracyjne sprawdzą się w przypadku tej w charakterze boho, a jeszcze inne przy okazji przyjęcia w stylu glamour).
Nakrycie stołu – ekologiczna zastawa
Jako organizator eco przyjęcia zapomnij o plastiku! Postaw na kubeczki, talerze i sztućce jednorazowe zrobione w drewna. W naszej ofercie znajdziesz zarówno widelce, noże, talerzyki jednorazowe o klasycznym wyglądzie, jak i takie, które:
- są ozdobione serduszkami, gwiazdkami;
- mają ciekawe kolory (np. proponujemy Ci nie tylko te, w najbardziej popularnych odcieniach, ale i srebrne, złote, miętowe);
- wyróżniają się oryginalnymi kształtami (jeśli organizujesz przyjęcie dla dzieci lub tematyczne, oferujemy Ci m.in. ekologiczne talerze w kształcie gwiazdki, serduszka, kaktusa, rakiety kosmicznej).
Nie zapominaj również o kubeczkach jednorazowych, w których zaserwujesz gościom orzeźwiające napoje. Ich finezyjne wzory i kolory sprawiają, że pełnią również funkcję dekoracji na gardenparty. Jeśli organizujesz przyjęcie dla swojej pociechy, zaskocz ją kubeczkami w serduszka, kotki lub tymi ze wzorami inspirowanymi piłką nożną. A może organizujesz urodzinowe przyjęcie niespodziankę? Solenizant lub solenizantka będzie zachwycony, gdy zobaczy kubeczki z napisem „HAPPY B'DAY!”.
Kupuj lokalne produkty!
Eco gardenparty to nie tylko ekologiczna zastawa stołu i dekoracje. Jeśli organizujesz takie przyjęcie, nie zapominaj również o lokalnych produktach. Wybierz te od uznanych producentów z Twojego regionu i sprawdź, co mają w składzie (unikaj tych, które są mocno przetworzone – im krótsza lista składników, tym lepiej).
A może masz w przydomowym ogródku drzewka i krzewy owocowe, zioła? Jeśli tak koniecznie podaj je gościom – z pewnością będą zachwyceni smakiem i aromatem świeżych produktów.
Oto kilka pomysłów na dania i napoje z lokalnych produktów, które świetnie sprawdzą się podczas imprezy w plenerze:
- owocowe koreczki (do ich przygotowania użyj świeżych sezonowych owoców np. truskawek, malin, winogron);
- koktajle na bazie owoców i warzyw (to świetny pomysł na to, aby przemycić na przyjęcie dla dzieci produkty zdrowsze od ciasta i słodyczy);
- wytrawne koreczki (z wędliną lub serem od lokalnego producenta, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi);
- domowe lody (ich przygotowanie wcale nie jest trudne – zrobisz je na bazie pysznych i zdrowych owoców np. arbuza, truskawek, bananów);
- lemoniada (z pewnością będzie hitem na przyjęciu organizowanym w upalne letnie dni – jeśli hodujesz miętę, nie zapomnij o dorzuceniu do napoju kilku świeżych listków);
- sałatki (w tym przypadku masz nieograniczone pole do popisu – w zależności od czasu, jakim dysponujesz, przygotuj np. sałatkę grecką, makaronową, czy owocową).
Less waste w kuchni
Mówiąc o przyjęciu w stylu eco nie można zapomnieć o zasadzie „less waste”. Problem marnowania żywności jest poważny. Dlatego nie pozwól, żeby pojawił się również na Twojej imprezie.
Co zrobić, aby nie marnować żywności? Podstawą jest planowanie. Zastanów się ilu gości będzie na Twojej imprezie i jak długo potrwa. To pozwoli Ci dobrze zaplanować menu. Nie kieruj się zasadą mówiącą o tym, że im więcej, tym lepiej. Zamiast dużych ilości jedzenia, przygotuj kilka ciekawych potraw w ilościach degustacyjnych.
Po drugie, dokładnie przyjrzyj się kupionym produktom. Niektóre z nich możesz wykorzystać w 100%, nawet jeśli wcześniej nie zdawałeś sobie z tego sprawy. Nawet z liści rzodkiewki możesz zrobić pyszne pesto!
Kolejna ważna zasada to sprawdzenie stanu lodówki przed zrobieniem zakupów. Nie kupuj niczego w ciemno – może okazać się, że masz już składniki, których potrzebujesz.